top of page
Search

Polkupyörän DIY maalausprojekti

Ostitko itsellesi polkupyörän, jonka väri ei kuitenkaan hivele silmää? Ei hätää, spraypullo käteen ja maalaushommiin!



Pyörän maalaaminen on melko työläs, mutta palkitseva prosessi, johon kannattaa perehtyä kunnolla ennen sen aloittamista. Itse etsiskelin inspiraatiota ja vinkkejä projektia varten muun muassa Youtubesta, josta löytyy todella kattavasti opastavia videoita.


Tässä kaksi esimerkki-videota, joista otin mallia:




Muutama vinkki-vitonen ennen aloittamista:


Pyörän maalausprojekti kannattaa suorittaa sisätilassa, jossa kiertää hyvin ilma, esimerkiksi autotallissa. Toki voit myös maalata pyörän ulkona, mutta varmista silloin, että tila on tuuleton ja puhdas. Tilassa täytyy olla myös mahdollisuus kiinnittää pyörän runko roikkumaan ilmaan maalaamisen ajaksi, jotta pääset kiertämään sitä helposti ympäri sekä käsiksi sen eri kohtiin. Maalasin pyöräni kerrostalomme varastotilassa, jossa oli mahdollista saada pieni ikkuna auki. Pyörän kiinnitin katossa olevaan metalliputkeen mustekala-kuormakiinnikkeiden avulla, kuten alla olevista kuvista voi nähdä.


Maaleja ostaessa on tärkeä varmistaa, että ne sopivat metallille, esimerkiksi auton maalaamiseen tarkoitetut spraymaalit soveltuvat hyvin myös pyörän maalaamiseen. Itse ostin maalit Motonetistä, josta löytyy laaja valikoima erivärisiä- ja merkkisiä maaleja. Rungon pohjavärinä toimi mattamusta ja roiskeissa vaaleanpunainen aerosolimaali. Maalien lisäksi tarvitset myös rasvanpoistajan, hiekkapaperia, maalarinteippiä, muovia/paperia, pensseleitä sekä lakkaa. Rasvanpoistajan, lakan, hiekkapaperin ja maalarinteipin löysin myös Motonetistä, muovit ja paperit kävin tonkimassa kerrostalomme roska-astioista ja pensselit puolestaan minulla oli omasta takaa. Suosittelen myös käyttämään suojamaskia ja kumihanskoja maalatessa, koska spraymaalit ovat aikamoista myrkkyä.


Pyörän maalaamisen vaiheet:


1. Irrota pyörästä tarakat, pullotelineet, renkaat, eturattaat, etuvaihtajat, ketjut, polkimet ja satula. Kaikkia osia ei siis tarvitse irrottaa, mutta suosittelen irrottamaan mahdollisimman paljon, koska se helpottaa maalaamista. Laita kaikki irrotetut osat sekä ruuvit talteen, jotta voit helposti asentaa ne takaisin myöhemmin.


2. Suojaa jäljelle jäävät osat muovin, paperin sekä maalarinteipin avulla. Suojaaminen kannattaa tehdä huolella, jotta maalia ei mene ei-haluttuihin paikkoihin.


3. Hio pyörän runko hiekkapaperilla, jotta uusi maalikerros tarttuu siihen mahdollisimman helposti. Tämä vaihe on erityisen tärkeä, jos pyörä on vanha tai siinä on ennestään naarmuja ja lommoja. Oma pyöräni oli juuri ostettu, joten sitä ei juurikaan tarvinnut hioa.


4. Puhdista runko hiomisen jälkeen ensin vedellä ja sen jälkeen rasvanpoistajalla, jonka avulla rungosta saadaan poistettua ylimääräinen lika sekä sormenjäljet. Yritä olla koskematta pyörän runkoon sen puhdistettuasi. Kuivaa pyörä lopuksi vielä huolellisesti.


5. Nosta pyörä roikkumaan katosta niin, ettei se putoa kesken maalaamisen. Lattialle kannattaa asetella pressu tai sanomalehtiä, jotta vältytään ylimääräiseltä sotkulta. Itse suojasin myös pyörän takana olevan seinän sanomalehdillä.


6. Suihkuta ensimmäinen kerros pohjamaalia ja anna sen kuivua muutaman tunnin ajan ennen seuraavan kerroksen lisäämistä. Pidä spraypulloa noin muutaman kymmenen sentin etäisyydellä rungosta liikuttaen sitä melko nopein ja tasaisin kädenliikkein, jottei maalia kerry liikaa yhteen kohtaan. Jos kaksi kerrosta ei peitä vanhaa pohjaväriä kunnolla, jatka kerrosten lisäämistä kunnes et enää näe sitä.


7. Anna pohjamaalin kuivua muutaman tunnin ajan ennen kuin aloitat roiskeiden maalaaminen. Eri kokoisten pensseleiden avulla saa tehtyä erikokoisia roiskeita. Roiskimisen kanssa kannattaa olla maltillinen, jotta lopputuloksesta ei tule liian sekava.


8. Levitä lopuksi vielä maalin päälle läpinäkyvää lakkaa, jonka tarkoituksena on suojata maalipintaa. Ennen lakan levittämistä odota taas muutama tunti, jotta maali on ehtinyt kuivua. Lakkaa kannattaa levittää kahdesta kolmeen kerrosta sen tehon maksimoimiseksi.


9. Poista suojamuovit ja teipit, kun pyörän runko on täysin kuiva. Suosittelen kuivumisajaksi vähintään vuorokautta, mutta mielellään pidempään.


10. Aseta takaisin kaikki pyörän osat yksi kerrallaan ja laita sen säädöt kohdalleen, kunnes pyörä on lopulta käyttövalmis!





Yhteenveto:


Pyörän maalaamisen voi suorittaa muutamassa tunnissa, mutta suosittelen varaamaan projektiin vähintään viikon, jotta pyörän runko ehtii kuivumaan maalauskertojen välissä huolellisesti. Pyörän maalaamisessa ei ole mitään sääntöjä, vain mielikuvitus on rajana. Täytyy kuunnella omaa intuitiotaan ja tehdä se, mikä tuntuu hyvältä. Vaikeinta on oikeastaan tietää, milloin on hyvä aika lopettaa. Suosittelenkin lopettamaan mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Chrisu innostui hieman liikaa omaa pyörää maalatessaan ja käytti kolmea eri väriä roiskeita tehdessään. Lopputuloksena syntyi pyörä, joka näytti siltä, kuin parvi lokkeja olisi kakannut sen päälle ja lopulta Chrisu päättikin maalata rungon kokonaan uudelleen. Itse otin oppia toisen virheistä ja käytin vain yhden väristä maalia roiskeiden tekemiseen, vaikka alunperin olin kaavaillut käyttäväni myös kolmea eri väriä. Olen todella iloinen, etten lähtenyt sooloilemaan liikaa, koska tykkään pyörästäni juuri sellaisena kuin se on nyt. Ja ainahan sitä voi jälkikäteen vielä lisäillä muita värejä, jos sellainen fiilis tulee. Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut maalaamaan pyörääsi roiskeita splatterpaint-tyylillä, voit skipata kohdan 7 ja suihkuttaa lakan suoraan

pohjamaalin päälle.


Helpointa pyörän maalaamisessa on mielestäni itse maalaaminen ja vaikeinta osien purkaminen sekä eritoten niiden laittaminen takaisin paikoilleen. Toki sinun ei välttämättä tarvitse irrottaa osia, mutta niiden suojaaminen saattaa olla hankalaa. Ideaalitilanne olisi, jos alan ammattilainen irrottaisi sekä laittaisi pyörän osat paikoilleen, jos kuitenkin itse haluat maalata pyörän rungon. Minulla ja Chrisulla kävi siinä mielessä hyvä tuuri, että meidän kerrostalomme alakertaan oli juuri avattu pyöräliike, josta pystyimme tiukan paikan tullessa käydä kysymässä apua. Loppupeleissä jouduin kuitenkin viemään pyöräni säädettäväksi vielä sen jälkeen, kun olin sen osat laittanut takaisin paikoilleen, koska en saanut kaikkia sen säätöjä kohdalleen. Kaikista kommervenkeistä huolimatta suosittelen pyörän maalausta lämpimästi, jos haluat itsellesi uniikin ja omannäköisesi pyörän. Ja olihan maalausprojekti kokonaisuudessaan nyt ihan hurjan hauska ja opettavainen!


Rakkaudella,


Laura

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page