top of page
Search

Elämäni paras sijoitus

Polkupyörä.Kuten edellisessä postauksessani mainitsin, ajelin tosiaan vuoden päivät Tori.Fi:stä löytämälläni pyöränrotiskolla, kunnes päätin, että nyt riittää kärvistely ja on aika ostaa uusi menopeli. Hyvän pyörän ostaminen on ollut tähän astisen elämäni paras sijoitus.


Muutamia vinkkejä pyörän ostoon:


Pyörää ei kannata ostaa vain mieluisan ulkonäön, merkin tai värin vuoksi, vaan sen ominaisuuksien ja hyvän hinta-laatu suhteen vuoksi. Ennen ostamista kannattaa myös miettiä tarkkaan, mihin käyttötarkoitukseen pyörää etsii, jotta siitä saa mahdollisimman paljon irti. Vaihtoehtoja kun on todella monia; on maantiepyörää, hybridipyörää, maastopyörää, cyclocross-pyörää, gravel-pyörää, fitnesspyörää, fiksipyörää, kaupunkipyörää, mummopyörää… Tiedän, kuulostaa hankalalta, mutta älä huoli. Löydät itsellesi kyllä sopivan pyörän, kunhan vain jaksat tehdä hieman taustatutkimusta. Itse löysin pyöräni katseltuani niitä ensin kuukausitolkulla netistä sekä kierrettyäni kaikki lähiseutuni pyöräliikkeet läpi lukemattomia kertoja. En nimittäin tiennyt vielä tuolloin pyöristä hölkäsen pöläystäkään ja halusin varmistaa, että löydän sen oikean.


No millainen pyörä minulla sitten on?Pyöräni on White GX Lite 20 merkkinen gravel-pyörä, jossa yhdistyy maantiepyörän, cyclocross-pyörän ja maastopyörän ominaisuudet. Gravel-pyörät ovat suosittuja etenkin retkipyöräilijöiden keskuudessa niiden monikäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta. Gravel-pyörissä on usein hieman leveämmät ja tukevammat renkaat, joten kulkeminen niin asfaltilla, hiekalla kuin sorallakin sujuu vaivattomasti. Gravel-pyörien voisi jopa melkein sanoa olevan sellaisia joka paikan höyliä!


Pyörässäni on mekaaniset levyjarrut sekä kevyt alumiinirunko. Se on suhteellisen pienikokoinen ja siinä on hyvä ajoasento. Kokonaisuudessaan pyörä painaa vain 10,9 kg. Siinä ei ole takajousituksia, minkä vuoksi se kestää painavammankin kuorman. Pyörän osat ovat pääasiassa Shimanon sekä Whiten omia. Olen 165 cm pitkä ja minulla on on kyseinen pyörä koossa S, mutta koot vaihtelevat eri pyörien mukaan. Kokotaulukoiden ansiosta on helppo löytää itselleen sopivan kokoinen pyörä. Pyöräni OVH hinta taisi olla jotain 800 euron luokkaa, mutta bongasin kyseisen pyörän sen ollessa alennuksessa, jolloin loppusummaksi jäi hieman yli 600 euroa. Vaikka summa saattaa kuulostaa isolta, ei se ole. Yleensä samanlaiset speksit omaavaa pyörää ei helposti alle 1000 euron löydä. Mitä laadukkaamman pyörän ostat, sitä pidempään sillä ajat. Oma pyöräni on jo nyt maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin, koska en sen ostamisen jälkeen ole juuri muilla kulkuvälineillä matkustanut.Pyörässäni on kiinni Pelagon hopeanvärinen Commuter etutarakka, johon pystyy kiinnittämään yhteensä kolme pyörälaukkua, kaksi sivuille ja yhden päälle. Kyseinen tarakka on toiminut itselläni ihan loistavasti ja suosittelenkin sitä lämpimästi, jos etsiskelet pyörääsi laadukasta, kestävää sekä hyvännäköistä tarakkaa. Tämän lisäksi minulla on kaksi pullotelinettä sekä takatarakka, jota ei kuvissa näy, koska asensin sen vasta jälkikäteen. Myös takatarakalle saa asennettua kolme pyörälaukkua. Satulan ja polkimet vaihdoin lyhyen käytön jälkeen toisiin, koska alkuperäiset eivät olleet itselleni sopivat. Erityisesti pitkiä matkoja ajettaessa on tärkeää, ettei satula ole liian kova taikka kapea, koska silloin saattaa tulla peffa kipeäksi. Polkimet puolestaan kannattaa olla melko leveät, jotta jalkateriä ei joudu jännittämään liikaa polkiessa. Kirsikkana kakun päällä pyörässäni on Tammisaaren kyläkirpputorilta löytämäni päheä Freedom-tarra, jonka liimasin sen etuosaan kiinni muistutuksena siitä, kuinka paljon vapautta pyörä minulle tuo. Pyöräilemällä pääsee liikkumaan paikasta toiseen ilmaiseksi ja vaivattomasti, kunto kasvaa sekä mieli pysyy virkeänä. Se on kävelemisen lisäksi myös ekologisin tapa liikkua!Pyöräni oli alunperin väriltään mustaoranssi, mutta koska en tykännyt kyseisestä värisävystä, maalasin sen mieleisekseni. Seuraavassa postauksessa kerron lisää pyörän maalausprojektin eri vaiheista, joten pysy kuulolla, jos olet kiinnostunut maalaamaan oman pyöräsi tulevaisuudessa.Rakkaudella,


Laura


PS. Jos olet harkinnut pyörän ostoa jo tovin, on nyt viimeistään aika lopettaa puntarointi ja painua pyöräostoksille. Et tule katumaan! Minulle saa myös laittaa viestiä ja kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä, autan mielelläni <3


206 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page